Sastojci

2 kg svježih rajčica (zimi pelati ili Podravkina sjeckana rajčica)

4 češnja češnjaka

½ dcl maslinovog ulja

1 žlica šećera

sol i papar po potrebi

bosiljak i origano po želji

Priprema

Ako radite šalšu sa svježom rajčicom, onda najprije pripremite rajčicu na slijedeći način. Operite ju i pri vrhu nožem zarežite pa ju na minut do dva potopite u kipuću vodu. Izvadite ju i prelijte hladnom vodom. Na taj način se kožica vrlo jednostavno guli.

Oguljene rajčice sitno nasjeckajte.

Na hladno maslinovo ulje stavite protisnuti češnjak. Kad zamiriši dodajte sitno sjeckanu rajčicu, zatim žlicu šećera i začinite sa malo soli i papra. Posebno treba pripaziti na količinu šećera i soli jer ovise o kiselosti rajčica.

Na laganoj vatri pirjajte uz povremeno miješanje dok suvišna tekućina ishlapi, tj. dok ne dobijete željenu gustoću umaka (to traje najmanje 1 sat i zato uvijek spremam veću količinu).

By Moby