Sastojci:

  • 1,5 kg paprika roge
  • 50 g. soli
  • 60 g. šećera
  • 170 ml sirćeta
  • 170 ml vode
  • 1 glavica bijelog luka
  • 2 kašike sušenog peršuna

Priprema:

Paprike dobro oprati i očistiti. Paprike očistiti od peteljki sjemenki i žilica. Paprike izrezati na nešto veće komadiće. isječenu papriku staviti u veću zdjeli pa zatim dodati sol, šećer sirće i vodu. Sve dobro promješati prekriti krpom i ostaviti 24h, svakih nekoliko sati promješati.

Drugi dan isjeckati luk i peršun i promješati. sve stavljati u tegle i nabijati a zatim preliti sa tečnošću. Ako vam bude potrebno jos tečnosti dodajte prokuhalu vodu.

Zatvorite novim poklopcima. Uveliki lonac stavite krpu poredajte tegle da se ne dodiruju i sipajte vodu do čepa.

Stavite na vatru da provri a onda ostavite 15 minuta da kuha na laganoj vatri.

Poslije 15minuta ugasite vatru i ostavite tako da se ohladi.

Ostaviti tegle na suho i tamno mjesto dok vam ne zatrebaju za posluženje.

By Moby