Sastojci:
- 1,5 kg paprika roge
- 50 g. soli
- 60 g. šećera
- 170 ml sirćeta
- 170 ml vode
- 1 glavica bijelog luka
- 2 kašike sušenog peršuna
Priprema:
Paprike dobro oprati i očistiti. Paprike očistiti od peteljki sjemenki i žilica. Paprike izrezati na nešto veće komadiće. isječenu papriku staviti u veću zdjeli pa zatim dodati sol, šećer sirće i vodu. Sve dobro promješati prekriti krpom i ostaviti 24h, svakih nekoliko sati promješati.
Drugi dan isjeckati luk i peršun i promješati. sve stavljati u tegle i nabijati a zatim preliti sa tečnošću. Ako vam bude potrebno jos tečnosti dodajte prokuhalu vodu.
Zatvorite novim poklopcima. Uveliki lonac stavite krpu poredajte tegle da se ne dodiruju i sipajte vodu do čepa.
Stavite na vatru da provri a onda ostavite 15 minuta da kuha na laganoj vatri.
Poslije 15minuta ugasite vatru i ostavite tako da se ohladi.
Ostaviti tegle na suho i tamno mjesto dok vam ne zatrebaju za posluženje.