540 g mljevene junetine
50 g prezla
1,5 dl mlijeka
1 jaje
1 režanj češnjaka
svježi peršin
sol, biber
maslinovo ulje

Prezlu prelijte mlijekom, promiješajte, neka se pretvore u kašastu
smjesu. Dodajte mesu i promiješajte vlažnim rukama. Zatim u smjesu
dodajte jaje, nasjeckani češnjak i svježi peršin te posolite i pobiberite.
Smjesu nastavite miješati rukama dok ne postane kompaktna i svi sastojci
budu ravnomjerno raspoređeni.

Rukama oblikujte šnicle promjera pet centimetara. Neka vam ruke
cijelo vrijeme budu vlažne, smjesa će vam se manje lijepiti.

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa ispržite okruglice sa svih strana, oko nekoliko minuta. Pecite ih u više navrata ako je potrebno, nemojte ih previše nagurati u tavu. Izvadite okruglice kada poprime zlatno-smeđu boju.

Na istom ulju nastavite raditi umak. Prvo dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga, a potom dodajte i usitnjeni češnjak. Kratko još pirjajte pa ulijte pelate i pasiranu rajčicu. Ako koristite sušene začine (primjerice, mješavinu mediteranskih začina), sad ih dodajte, a ako pri ruci imate svježi peršin i bosiljak, dodajte ih na samom kraju.

Vratite okruglice u umak i promiješajte tako da cijele okruglice budu prekrivene umakom. Poklopite i kuhajte još oko 20-30 minuta.

Mesne okruglice poslužite tople uz pire krumpir, rižu ili tjesteninu te uz puno zelene salate.

UMAK

1 manja glavica luka
1 režanj češnjaka
240 g pelata
500 ml pasirane rajčice
svježi ili sušeni začini prema želji
(peršin, bosiljak, origano…)
sol, papar
maslinovo ulje

By Moby