Divna prhka pita ili tart sa jabukama i kremom od bjelanca.Ovo je vrsta kolaca koji se odmah pojede,nekada skoro i dok je topao.Vrlo malo namjernica je potrebno,lako za pripremu a rezultat je čaroban ukus i lijep izgled.

POTREBNI SASTOJCI ZA TJESTO

  • 250 gr margarina
  • 4 zumanca
  • 100 gr secera
  • 500 do 600 gr mekog brasna

FIL OD JABUKA

  • 4 VECE JABUKE
  • KASIKA CIMETA
  • 2 VANIL SECERA
  • MALO DZEMA PO IZBORU

ŠAM OD BJELANACA

  • 4 bjelanca
  • 200 gr secera
  • prah secer za posipanje

Da bi ste napravili kore najprije pripremite okruglu tepsiji promera 24 cm ili tepsiju za tart.

Omeksali margarin secer i zumanca dobro izmiksajte,pa postepeno dodajte brasno i zamjesite fino glatko nelepljivo testo.Podjelite ga odmah na tri djela i svaki zavijte u foliju.Jedan dio ostavite u frizideru a ostala dva u zamrzivac na pola sata jer ce te ga rendati.

Jabuke ogulite pa izrezite na tanke kolutove,dodajte im cimet i vanil secer pa fino izmjesajte.

Bjelanca izmutite malo,pa im postepeno dodajte secer dok nedobijete gustu ujednacenu smjesu.

Tjesto iz frizidera razvucite na tepsiju pa viljuskom izbockajte. Premazite pekmezom pa poredajte jabuke.Na jabuke izrendajte prvi dio testa iz zamrzivaca pa preko njega sam od bjelanaca.Poravnajte sve i drugi dio iz zamrzivaca izrendajte na bjelanca. Pecite na 180C prvih 15 min,pa prekrite folijom i pecite na 150C 45 min.Kad se prohladi pospite prah secerom.

By Moby