Priprema

Šljive dobro oprati,  ocediti i posušiti u krpi ili papirnom ubrusu.  Ne treba da budu pretvrde ali ni premeke.

Nožem ih otvarati po sredini, uzduž, /one imaju tačno označenu liniju na sebi/,   izvaditi košticu i stavljati šljive u tepsiju ili pleh  u čemu će se peći.  Ništa ih ne seckati, nema potrebe.

Posuti ih prstohvatom soli,  to se radi da bi otpustile svoje sokove i tako ih staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.

Peći sat vremena,  povremeno možete promešati,  a ako želite da dodate šećer,  dodajte ga negde na polovini kuvanja i dobro promešajte. 

Kada je pekmez gotov,  sipajte tako vreo u tegle,  koje  ste malo zagrejali u rerni,  dobro zatvorite i okrenite ih na poklopce 5 min.  a onda  ih normalno okrenite i ohladite pekmez. 

Sastojci

na 2 kg šljiva

šećer po želji a može i dijetalno, bez šećera

prstohvat soli

po želji cimet, rum

By Moby