Priprema
Šljive dobro oprati, ocediti i posušiti u krpi ili papirnom ubrusu. Ne treba da budu pretvrde ali ni premeke.
Nožem ih otvarati po sredini, uzduž, /one imaju tačno označenu liniju na sebi/, izvaditi košticu i stavljati šljive u tepsiju ili pleh u čemu će se peći. Ništa ih ne seckati, nema potrebe.
Posuti ih prstohvatom soli, to se radi da bi otpustile svoje sokove i tako ih staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Peći sat vremena, povremeno možete promešati, a ako želite da dodate šećer, dodajte ga negde na polovini kuvanja i dobro promešajte.
Kada je pekmez gotov, sipajte tako vreo u tegle, koje ste malo zagrejali u rerni, dobro zatvorite i okrenite ih na poklopce 5 min. a onda ih normalno okrenite i ohladite pekmez.
Sastojci
na 2 kg šljiva
šećer po želji a može i dijetalno, bez šećera
prstohvat soli
po želji cimet, rum