Tjestenina sa pelatima i mozzarelom
Tjesteninu stavite kuhati u uzavrelu vodu uz dodatak soli i nekoliko kapi maslinovog ulja. Kako se tjestenina kasnije ne bi raspala pripazite da bude kuhana „al dente“ (kuhajte minutu do dvije kraće nego što je navedeno na pakiranju).
Za to vrijeme na maslinovo ulje stavite pirjati nasjeckani češnjak samo dok ne pusti miris.
U češnjak dodajte pelate i miješajte dok se rajčice ne raspadnu. Ukoliko želite ubrzati ovaj proces možete pelate nasjeckati na kockice prije dodavanja češnjaku. Dodajte sol i papar.
Pirjajte dok ne dobijete željenu gustoću. Kako će se ova tjestenina još peći u pećnici neka umak bude rjeđi nego što bi trebao biti za izravno dodavanje na tjesteninu.
Ukoliko je potrebno, dodajte vode od pelata u umak.
Kada je umak gotov dodajte sjeckani svježi list peršina.
U vatrostalnu posudu rasporedite tjesteninu, zalijte umakom od rajčice i po vrhu rasporedite istrganu mozzarellu.
Stavite u pećnicu na 180°C na petnaestak minuta dok se mozzarella ne rastopi.
Poslužite toplu tjesteninu, najbolje od prilog zelene salate