Sastojci:
- 1 kg svježeg paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike sjeckanog svježeg bosiljka (opciono)
- so i biber po ukusu
Uputstvo:
- Zagrijte rernu na 100°C.
- Operite paradajz i isjecite ga na polovine. Uklonite sjemenke i želatinastu mesu iznutra, ostavljajući samo mesnati dio.
- Poredajte paradajz na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Prelijte paradajz maslinovim uljem i pospite ga sa soli i biberom.
- Pospite sjeckanim bosiljkom preko paradajza (opciono).
- Stavite pleh u rernu i pecite paradajz oko 6-8 sati, ili dok ne postane suh i hrskav.
- Izvadite paradajz iz rerne i pustite ga da se potpuno ohladi.
- Sušeni paradajz možete držati u staklenoj tegli sa poklopcem, prelivajući ga sa dodatnim maslinovim uljem. Možete ga koristiti kao dodatak salatama, picama ili sendvičima ili kao zdravu grickalicu.