Sastojci:

  • 1 kg svježeg paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike sjeckanog svježeg bosiljka (opciono)
  • so i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. Zagrijte rernu na 100°C.
  2. Operite paradajz i isjecite ga na polovine. Uklonite sjemenke i želatinastu mesu iznutra, ostavljajući samo mesnati dio.
  3. Poredajte paradajz na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Prelijte paradajz maslinovim uljem i pospite ga sa soli i biberom.
  5. Pospite sjeckanim bosiljkom preko paradajza (opciono).
  6. Stavite pleh u rernu i pecite paradajz oko 6-8 sati, ili dok ne postane suh i hrskav.
  7. Izvadite paradajz iz rerne i pustite ga da se potpuno ohladi.
  8. Sušeni paradajz možete držati u staklenoj tegli sa poklopcem, prelivajući ga sa dodatnim maslinovim uljem. Možete ga koristiti kao dodatak salatama, picama ili sendvičima ili kao zdravu grickalicu.

By Moby