Kuhan pa zapečen grah u pećnici, jedan je od omiljenih priloga uz mesna jela i roštilj. Ako volite pikantno koristite čili pahuljice, a po želji prije pečenja pospite grah s naribanim sirom.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
rijeme pečenja: 30 minuta
Ukupno vrijeme: 40 minuta
Sastojci (za 3 porcije) 700 g bijelog konzerviranog graha 200 do 300 ml tekućine iz konzerviranog graha 100 g suhog mesa, narezanog na manje komade 350 g luka 3 češnja češnjaka 1 žlica koncentrata rajčice 1 žlica mljevene crvene paprike ½ žličice čilija u prahu Peršin, svježi Ulje

Priprema:
1. Pripremite grah Grah ocijedite, a tekućinu iz konzerve sačuvajte, biti će vam potrebno otprilike 200 ml.
2. Pržite Nasjeckajte luk, zatim suho cmeso na debljinu od oko pola centimetra te sitno nasjeckajte češnjak. Na tavi zagrijte ulje, dodajte luk te ga pržite dok ne požuti, zatim dodajte suho meso. Pržite na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješajući kako luk ne bi zagorio. Dodajte češnjak i kratko ga popržite.
3. Sjedinite sastojke Dodajte papriku i koncentrat rajčice, izmiješajte, zatim dodajte grah i tekućinu iz konzerve. Dodajte čili u prahu, a ako vam to nije po ukusu i malo vam je preljuto, zamijenite ga paprom. Dobro izmiješajte. Budući da je suho meso već samo po sebi dovoljno slano, neće vam trebati sol. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
4. Kuhajte Kuhajte 10-ak minuta. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode, a ako ju želite malo zgusnuti, dodajte žlicu brašna. Prebacite u pekač i ubacite u pećnicu.
5. Pecite Pecite 20 do 30 minuta, a nakon što je jelo gotovo, posipajte ga svježim peršinom i ostavite kratko da odstoji. Možete poslužiti zasebno, uz kobasice ili meso s roštilja.
